
This publication provides general descriptive information 
about establishing Virginia domicile in order to qualify 
for in-state tuition. The material presented is not to 
be considered all inclusive. Inquiries about institu-
tional tuition classification decisions or explanations 
involving special circumstances should be directed to 
the institution the student plans to attend. Nothing in 
this publication is intended to amend existing law or 
policy with respect to eligibility for in-state tuition rates.
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Q: What is substantial financial support?

A: “Substantial financial support” means finan-
cial support in an amount which equals or ex-
ceeds that required to qualify the individual to be 
listed as a dependent on federal and state income 
tax returns.

Q: Are non-U.S. citizens capable of estab-

lishing “in-state” classification?

A: Non-U.S. citizens are legally capable of 
establishing domicile if they have been granted 
the status of lawful permanent residents. Such 
immigrants may be reviewed for domicile status 
and eligibility for in-state tuition rates. Non-
immigrants are subject to the limitations and 
restrictions of their legal status. Ask your institu-
tion’s domicile officer if your legal status permits 
a domicile review.

Q: Can dependents and spouses of active-

duty military personnel pay in-state tuition 

at public institutions?

A: In most cases, yes. As of July 1, 2006, if 
the active-duty military member is assigned         
permanent duty station to a Virginia base, a  
contiguous state, or D.C., and is residing in 
Virginia, then the dependents of the military 
member may be charged the in-state tuition rate 
regardless of domicile. Family of military mem-
bers not meeting the criteria must demonstrate 
that domicile has been established. 
 

Q: Can the non-military spouse establish 

Virginia domicile separate from the domicile 

of the active-duty military spouse?

A: Yes. To establish their own domicile in 
Virginia, the non-military spouse must meet the 
same domicile requirements as any new resident 
to the state.

Q:Are active-duty military members  

eligible for in-state tuition?

A: In most cases, yes. Active-duty military 
members who establish domicile in Virginia are 
eligible for the in-state tuition rate as of the next 
term. Nonresident military members may also be 
eligible for the in-state tuition rate if they are  
assigned permanent duty station in Virginia. 

Q:Is the tuition classification decision at 

one institution transferable to another 

institution?

A: No. Applicants must petition separately at 
each college or university. Each institution is 
responsible for verifying the domicile of its own 
students.

Q: What if a person disagrees with a  

tuition classification decision?

A: Each public institution of higher education 
has established an appeals process for students 
who disagree with an institution’s domicile deter-
mination. The appeals process includes an inter-
mediate review and a final administrative review. 
Any party aggrieved by a final administrative de-
cision shall have the right of review in the circuit 
court for the jurisdiction in which the institution is 
located.

The information in this brochure is for summary 
purposes only and does not address all provisions 
of the law. The complete text of section 23.7-4 of 
the Code of Virginia can be accessed on the web 
at http://www.schev.edu/students/VAdomicileIn-
fo.asp  or contact your institution for details.



Q: How are the rules and procedures  

established for considering individuals as 

“in-state” students for tuition purposes?

A: The conditions by which a student may be 
considered “in-state” for purposes of tuition clas-
sification are set forth by Chapter 23-7.4 of the 
Code of Virginia. Although individuals may be 
considered state residents for voting and other 
legal purposes, the Code outlines the domicile 
requirements that must be met in order for a 
student to be classified as “in-state” for tuition 
purposes. 

Q: What is domicile?

A: “Domicile” is the present, fixed home of 
an individual to which he or she returns follow-
ing temporary absences and at which he or she 
intends to remain indefinitely. 

Q: What is domiciliary intent? 

A: Intent, together with physical presence, es-
tablishes domicile. State law lists several factors 
which, taken as a whole, determine if intent has 
been established. 

Continu• ous residency in the state of Virginia 
for at least one year prior to the start of the 
term

Emp• loyment in Virginia

Payment o• f Virginia state income tax as a 
legal resident

Regis• tering to vote in Virginia 

Ownership of rea• l property in Virginia 
Obtaining a Virginia driver’s license • 

Accepta• nce of permanent employment in Vir-
ginia following graduation

Registration of a motor vehicle in Virginia• 

Sources of financial support • 

Military records• 

Any other soci• al or economic factors specific 
to the individual which establish intent to 
make Virginia one’s permanent home 

The burden is assumed by the applicant to pro-
vide as much information and documentation as 
appropriate to demonstrate intent. 

Q: How long must a person be domiciled  

in Virginia before they can be considered 

“in-state” for tuition purposes?

A: By law a student, or the person through 
whom the student is claiming domicile, must be 
domiciled in Virginia for at least 12 continuous 
months immediately preceding the first day  
of the term.

Q: Can a person leave the state for  

temporary purposes after establishing  

domicile and retain “in-state” status?

A: Yes. Temporary absences, such as leaving 
the state to go to college or on a temporary  
assignment for your job, are permitted but he or 
she must maintain connections with Virginia while 
away. Any voluntary interruption or change in 
these connections could result in having to  
reestablish domicile upon returning to Virginia. 

Q: Who can be considered a “dependent” 
student?

A: A student under the age of 24 on the first 
day of the term is presumed to be dependent 
unless the student (i) is a veteran or an active-
duty member of the U.S. Armed Forces; (ii) is a 
graduate or professional student; (iii) is married; 
(iv) is a ward of the court or was a ward of the 
court until age 18; (v) has no adoptive or legal 
guardian when both parents are deceased; (vi) 
has legal dependents other than a spouse; or (vii) 
is able to present clear and convincing evidence 
that he or she is financially self-sufficient.

A dependent student is presumed to have the 
domicile of the supporting parent.

Q: Who can be considered an “indepen-

dent” student?

A: Any student whose parents have surren-
dered the right to his or her care, custody, and 
earnings; who do not claim the student as a 
dependent on federal or state income tax returns; 
and who have ceased to provide the student with 
substantial financial support. 

Q: Who can be considered a legal  

guardian? 

A: A legal guardian is someone appointed by 
the court to be responsible for a minor.  

Note: In certain circumstances the law may pro-
hibit the college from assigning the domicile of 
the legal guardian to the student. 
 

Q: Can a person establish “in-state” status 

while a student?

A: It is very difficult. State law presumes that 
a returning student initially classified as out-of-
state continues to reside in Virginia primarily for 
educational purposes.

Q: If a person marries a Virginia domiciled 

resident, can she or he be considered an  

“in-state” student?

A: Not necessarily. Each married person is  
assumed to have his or her own domicile as  
prescribed by law but may claim the domicile of 
the spouse if financial dependency is established.  

Q: Does the same domicile law affect  

students attending private schools?

A: Yes. Recipients of the Tuition Assistance 
Grant (TAG) and many other Virginia student aid 
programs must be domiciled residents.
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